10 ting du bør vite før du bruker airfryer

Cosori rød airfryer forhåndsinnstillinger

Det er flere ting som er viktig å vite før du bruker en airfryer. Du bør begynne med å bli kjent med apparatet. Deretter finner du etter hvert ut hvilke programmer som kan brukes til de ulike råvarene. Det finnes utallige smakfulle oppskrifter for deg som ønsker å lage mat ved bruk av en praktisk airfryer.

1. Les brukermanualen før bruk

Før du bruker en airfryer er det viktig at du leser brukermanualen. Dette er en brukerveiledning som ofte følger med airfryeren du kjøper. I brukerhåndboken får du informasjon om det meste som bør tas hensyn til, før du tar den i bruk. Hver enkelt airfryer har ulike funksjoner og egenskaper som du bør lære deg.

Sjekk ut brukermanualen vår for å få en grundig veiledning om hva du må gjøre før du tar airfryeren i bruk. Du vil også finne råd om ulike programmer og generelle funksjoner. 

brukermaual airfryer
cosori airfryer 3 farger

2. Slik bruker du en airfryer

Airfryer har blitt stadig mer populært i de senere årene. Dette er en liten varmluftsovn som gir enestående tilberednings resultater. Når du skal bruke en airfryer legger du ingrediensene i skuffen. Enkelte airfryere har to skuffer. Etter at du har plassert råvarene i skuffen, velger du riktig program og starter tilberedningen.

Cosori Premium Airfryer airfryer blir levert med 2 skuffer som enkelt kan skylles i vasken eller vaskes i oppvaskmaskinen. 

3. Velg riktig program på din airfryer

Hver enkel modell har hver sine egenskaper. Du bør derfor undersøke hvilke funksjoner din utvalgte airfryer har. Dette finner du ut ved å lese brukerhåndboken. Du kan som regel velge blant mange ferdiginnspilte programmer. Du stiller inn programmet ved hjelp av knapper og touch-funksjon på displayet eller ved bruk av app som du kan benytte deg av med Cosori Smart airfryer.

Du velger program ut fra hvilken rett du skal tilberede. Dette ved å ta utgangspunkt i råvarer som kylling, biff, bacon, pommes frites, sjømat og frossen mat. Du bør planlegge tilberedningen ut fra hvor stor kapasitet airfryeren har.

airfyrer hold varm

4. Bruk av manuelle programmer

Det er mulig å justere tid og temperatur selv på de fleste airfryer modeller. Dette gjør det enkelt å tilpasse tilberedningen til matretten som skal lages.

De forskjellige råvarene har behov for ulik temperatur og tilberedningstid. Du bør derfor velge en innstilling som passer best for dine råvarer. En airfryer har ofte forvarme funksjon som varmer opp airfryer før bruk og en innstilling som holder maten varm, etter at maten er ferdig tilberedt.  

5. Finn en smakfull oppskrift

Det følger som regel med et oppskriftshefte når du kjøper en ny airfryer. Her får du tilgang til utallige smakfulle oppskrifter som kan tilberedes i din airfryer. Dette gjør det enkelt å tilberede den maten som du ønsker. De forhåndsinnstilte programmene gjør det også lett å tilberede maten riktig.

Du kan tilberede hele måltidet ved bruk av en airfryer. Dette er en sunnere variant av den klassiske frityrgryten. Du bruker mindre olje enn det du vanligvis gjør i forbindelse med steking og fritering.  Det skal i utgangspunktet ikke brukes mer enn 2 SS olje når du benytter deg av en airfryer. 

oppskrifter cosori airfryer

6. Prøv klassikeren pommes frites

Pommes frites er en klassiker som passer perfekt til airfryer. Dette krever som regel bruk av mye olje. Når du frityrkoker pommes frites, så er det oljen som gir den sprø overflaten som de fleste ønsker når de lager pommes frites. En airfryer derimot, bruker kun varmluft og får de samme sprø resultatene. Vi anbefaler å spraye med litt olje for å få ekstra gode resultater.

Legg råvarene direkte i skuffen og deretter velger du pommes frites program. Pommes frites smaker tilnærmet likt som ved bruk av en frityrgryte og du maten blir tilberedt med opp til 90% mindre fett. 

7. En eller to skuffer i en airfryer

Du får modeller med både en eller to skuffer. Dersom du velger en airfryer med to skuffer kan du tilberede flere retter på en gang. De fleste modeller krever at du åpner skuffen for så å legge råvarene i den. Deretter velger du et forhåndsinnstilt program. Du kan også velge manuell innstilling om du foretrekker det.

Enkelte modeller har også en fettbeholder som er montert sammen med skuffen. Du kan også få modeller med ulike typer bunner. Du bør derfor lese brukerhåndboken for å forsikre deg om at du bruker den riktig. 

airfryre kurver

8. Bruk av olje under tilberedningen

Når du bruker en airfryer trenger du vanligvis ikke å bruke olje. Maten blir derfor sunnere enn når du benytter en frityrgryte. Man behøver ikke å bruke olje når man skal tilberede mat i en airfryer. Likevel kan noen spray med olje gi enda sprøere tekstur på maten. 

Enkelte modeller er utviklet for å redusere fettinnholdet i maten. De fleste typer mat inneholder naturlig fett. En airfryer bidrar til at dette fettet ikke forblir i råvarene. Du spiser derfor mye sunnere enn om du tilbereder maten ved bruk av fritering og steking. 

9. Vedlikehold av din airfryer

Før du bruker din nye airfryer bør du lese brukerhåndboken. Her står det viktig informasjon om hvordan du skal vedlikeholde den. Før førstegangsbruk er det viktig at du ser til at du har alle deler. Deretter plasseres de ulike delene i din airfryer. Det er viktig at den er avkjølt før du begynner rengjøringen.

Deretter tar du ut de ulike delene for rengjøring. Du bør rengjøre apparatet etter bruk. Sjekke gjerne om du kan vaske delene i oppvaskmaskinen. Delene kan også rengjøres manuelt. Tørk av apparatet etter hva gang det har vært i bruk. Du kan også rengjøre varmeelementet slik at det ikke inneholder rester fra matlagingen.

airfryer sunn mat

10. Bakepapir og folie

Det er mange som lurer på om det er mulig å benytte seg av bakepapir og folie i en airfryer. Svaret på dette er ja og det kan ofte være lurt å bruke dette for å forhindre unødvendig oppvask. Pass på at bakepapiret ikke flyr opp i varmeelementet, da dette kan bli brent.

Du plasserer folien eller bakepapiret inni kurven og plasserer deretter mate opp i kurven. Skyv kurven inn og fullfør tilberedningen. Når maten er klar, tar du ut kurven og kaster bakepapiret / folien.

6 thoughts on “10 ting du bør vite før du bruker airfryer

  1. Camilla Stusvik says:

    Kan man ha zalo og vann i den ved rengjøring og sette airfryeren på for å rengjøre den på den måten. Mener å ha sett noen videoer om det..?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *